Serniki

 
1. Sernik włoski:

włoski

Składnik: 

  • 150 g ciasteczek amaretti lub 100 g digestive, owsianych
  • 50 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 500 g serka ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 g cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Składniki wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasteczka dokładnie rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki i uklepać. Schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut.
  2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Przełożyć je do większej miski, dodać ricottę, mascarpone, cukier, migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i skórkę cytrynową. Zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę.
  3. Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Formę ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
  4. Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

2. Sernik szwedzki:

szwecki

Składnik: 

  • 600g twarożku grani,
  • 200g marcepanu,
  • 100g masła,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ½ szklanki mąki,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksować razem z marcepanem i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku, następnie dodać twarożek, mąkę i skórkę otartą z cytryny. Zmiksować krótko – tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wsypać płatki migdałowe. Następnie wlać masę serową i wyrównać powierzchnię. Piec w 175 stopniach przez około 35 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie oblepiony masą. Wyjąć z piekarnika i okroić brzegi.
Posypać cukrem pudrem.
Można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.

 Smacznego!

 

3. Sernik baskijski:

baskijski

Składnik: 

  • 900 g serka kremowego philadelphia*
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 16 g cukru wanilinowego
  • 6 dużych jajek
  • 500 ml śmietany kremówki 36% lub podwójnej kremówki (double cream)
  • szczypta soli
  • 50 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Formę tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia w następujący sposób: formę zapiąć i wysmarować masłem. Wyłożyć ją papierem do pieczenia w taki sposób, by boki papieru wystawały minimum 10 cm ponad formę sztywno do góry.
W misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Utrzeć do dokładnego połączenia i do roztarcia cukru. Dodać wanilię, jajka w całości i sól. Utrzeć do otrzymania gładkiej masy serowej. Dodać śmietanę kremówkę i zmiksować, do połączenia. Bezpośrednio do masy serowej przesiać mąkę pszenną i zmiksować do połączenia. Powinna powstać gładka, nie za gęsta masa serowa.
Powstałą masę serową przelać do przygotowanej tortownicy.
Piec w temperaturze 200ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Sernik bardzo wyrośnie, a potem lekko opadnie pozostawiając wyższe brzegi. Powierzchnia sernika powinna być mocno brązowa.
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Na dłuższy czas lub podczas upałów przechowywać w lodówce.
* Przyznam, że łączę tutaj polski zmielony twaróg z philadelphią, pół na pół. Taki nam smakuje najbardziej.

 Smacznego!