Ciasteczka

 
1. Kokosanki:

kokosanki_9

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 2 białka
  • 120g cukru

Wykonanie:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  3. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).
  4. Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Smacznego!

 

2. Ciastka owsiane:

owsiane

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych – 200 g
  • pół kostki miękkiego masła – 100 g
  • 4 łyżki cukru – około 60 g
  • 2 średnie jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej – do 45 g

Wykonanie:

W misce umieść 200 gramów płatków owsianych, czyli około 1,5 szklanki płatków; cztery łyżki cukru, czyli do 50 gramów cukru (u mnie cukier drobny); dwie czubate łyżki mąki pszennej, czyli do 45 gramów (u mnie tortowa) oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Porada: Możesz też sięgnąć po płatki owsiane górskie lub nawet orkiszowe. Ich waga powinna wynosić 200 gramów. Uważaj na płatki owsiane drobne i błyskawiczne, które czasem mają zbyt sypką strukturę. Sięgnęłam po cukier zwykły drobny, ale można też śmiało użyć np. drobnego cukru trzcinowego. Warto do miski dorzucić tez małą szczyptę soli lub też pół płaskiej łyżeczki cynamonu albo kakao. Do miski z sypkimi składnikami wbij dwa średnie lub mniejsze jajka oraz dodaj pół kostki, czyli 100 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.
Porada 1: Zamiast masła możesz dodać tyle samo czyli 100 gramów roztopionego i przestudzonego oleju kokosowego.
Porada 2: Do masy można też dodać dla smaku małą garść siekanej żurawiny, rodzynek, daktyli, czy też suszonych moreli. Ciekawym dodatkiem może być łyżka sezamu, nasion słonecznika, wiórków kokosowych, pestek dyni lub ulubionych siekanych orzechów. Całość dobrze wymieszaj przy pomocy zwykłej łyżki. „Ciasto” będzie dość gęste. Blaszkę np. z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj porcję wielkości małego orzecha włoskiego. Formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze.
Aby ciastka owsiane były równe, możesz się wspomóc okrągłą wykrawaczką. Ja użyłam pierścienia metalowego do wycinania kształtów o średnicy 7 cm. Środek wypełniłam masą i wyrównałam powierzchnię małą łyżką. Podniosłam do góry foremkę i zaczęłam szykować kolejne ciastko. Odstępy nie muszą być duże. Ciastka nie rozlewają się na boki w trakcie pieczenia.
Porada: Im cieńsze, tym bardziej chrupiące ciasteczka. Czas pieczenia takich ciastek będzie zapewne krótszy i wyniesie około 16 minut. Formę z ciasteczkami owsianymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to od 15 do 20 minut, do zarumienienia ciastek. Ciastka można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach warto przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków. Dopiero co upieczone ciastka owsiane mogą się wydawać miękkie, ale po przestudzeniu będą idealnie chrupiące. Ciastka owsiane można jeść zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia. Są pyszne do mleka lub ciepłego kakao.
Po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku. Domowe ciastka owsiane polecam pakować dzieciom do szkoły. Są też świetnym pomysłem na wypiek przy okazji kiermaszu szkolnego i tego typu imprez.

Smacznego!

 

3. Kruche ciasteczka maślane:

kruche-ciasteczka-9

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko, zimne
  • 190 g masła, zimnego

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Smacznego!